Hoe zou het zijn als de resultaten die je haalt, echt voldoening geven, en passen bij de inspanningen die je daarvoor doet? Wat als je werk je werkelijk inspireert en in lijn is met je inspanningen?
Als je niet goed op je plek zit in de organisatie, dan zal je merken dat het niet echt lekker gaat. Het vergt veel moeite om dingen gedaan te krijgen. Maar wat betekent dat, ‘niet goed op je plek zitten’? En wat maakt een goede plek? Vanuit systemisch perspectief kunnen we twee belangrijke concepten onderscheiden: de magische en de dienende plek.
De magische plek
De magische plek is de plek die je hebt geleerd in je oorspronkelijke gezinssituatie. Het gedrag dat daarbij hoort, is diep ingeworteld en komt gemakkelijk naar voren. Hiermee blijf je trouw aan je gezin van herkomst en herhaal je je rol in allerlei situaties. Het team of de opdrachtgever herkent jouw kwaliteiten en probeert deze (vaak onbewust) te benutten om (een deel van) hun eigen verantwoordelijkheden aan jou over te dragen.
Denk eens aan je die ene collega die uitblinkt in relatiebeheer. Hij is altijd op de hoogte bereikt veel via zijn sterke netwerk. Langzaam maar zeker neemt hij steeds meer verantwoordelijkheid voor het relatiebeheer van de organisatie op zich. Anderen laten dat ook toe. Binnen het team is hij degene die oog heeft voor ieders welzijn en tactvol reageert. Soms vraagt hij zich af: "Wie let er op mij?" Vooral wanneer de werkdruk toeneemt, kan hij zich eenzaam voelen.
Dienende plek
De magische plek is niet altijd de meest ‘dienende plek’ voor de organisatie én voor jou. Vaak voel je dat ook ergens wel aan. Misschien ben je gewend om hard te werken voor anderen en hen zoveel mogelijk te ontzien, waardoor taken die eigenlijk bij de opdrachtgever of anderen in de organisatie horen, op jouw bord terechtkomen. Hierdoor verlies je kracht en energie, net als de organisatie zelf. Als je echter bereid bent om je eigen patronen te gaan herkennen en te doorbreken, herstel je je energiebalans. Doordat jij voorop gaat in het doorbreken van je eigen patroon daag je ook je werkomgeving uit om gemakkelijker hun patronen te doorbreken.
Voor die collega met een neiging tot overmatig relatiebeheer ligt de uitweg in het onderzoeken van de oorsprong van zijn talent. Waar heeft hij dit geleerd? Waarvoor heeft hij dit talent nodig gehad? Hoe heeft het hem geholpen? Dit inzicht zal hem helpen begrijpen waarom hij hier zo goed in is geworden. En vanuit dit bewustzijn kan hij andere keuzes maken: Wanneer dient dit de organisatie? Wanneer is het niet langer in zijn eigen belang? Door oprecht te handelen, zijn eigen plek in te nemen en vaker taken aan anderen over te laten, zullen ook zijn collega's in beweging komen. Dit is zowel goed voor de collega als voor de organisatie en brengt een gezonde dynamiek op gang.
Waar ben jij goed in? En tot op welk punt dient dit ook jou?
Ga mee op ontdekking!
In de Leergang Leiderschap Ontrafeld pel je de lagen van jouw leiderschap af, om steviger vanuit je dienende plek te handelen.
Onze reis begint in januari met vier tweedaagse modules op een prachtige locatie in het Drentse Tynaarloo. Voor meer informatie, bezoek onze website op www.organisatieontrafelaars.nl of neem gerust contact met ons op!
Edelweiss: Het resultaat na een uitdagende klim
We staan klaar om samen met jou je volledige potentieel te ontsluiten.
Comments