top of page

Recept voor gedoe #1

info5691440
  • Wie hoort erbij? Het belang van insluiting en duidelijke ordening in je organisatie


Kansen, uitdagingen en handelingsperspectieven voor leidinggevenden

Als bestuurder manager, teamleider, coördinator of medewerker ben je het liefst zoveel mogelijk bezig met de inhoud van je werk en het maken van voortgang. Toch kan er van alles zijn dat je aandacht opeist. Herken je een van deze situaties?


-Als er veranderingen in gang worden gezet is er vaak gedoe over wie waarbij moet aansluiten.

-Medewerkers zijn hypersensitief op het opmerken of iedereen wel overal bij betrokken wordt en je krijgt geregeld melding van iemand die zich tekortgedaan voelt omdat diegene vindt dat hij/zij uitgenodigd had moeten worden voor een overleg.

-Ook kan het gebeuren dat medewerkers onbewust vergeten worden in een mail (b.v. de conciërge).

-Of in projectgroepen zitten niet alle medewerkers of leidinggevenden die betrokken zijn (b.v. control wordt pas achteraf ingelust).

-Of men heeft het continu over die ene leidinggevende die er al lang niet meer werkt en toch hoor je die naam steeds weer door het bedrijf galmen. Daar is dan vaak geen of op een rare wijze afscheid van genomen.


Dan zou het kunnen dat in jouw organisatie de ordening niet helder is of dat er zaken worden uitgesloten. Gebrek aan ordening of gebrek aan uitsluiting leidt vaak tot gedoe.



Een voorbeeld:

In een organisatie waar wij ingehuurd zijn, ontdekken we dat een geheel onderdeel (kinderopvang) van de organisatie vaak vergeten wordt. Medewerkers voelen zich geen onderdeel van het grotere geheel maar alleen van hun eigen bedrijfsmatige onderdeel. Er is als het ware een tweedeling tussen de twee organisatieonderdelen en de aandacht en focus ligt onbewust vaak op het andere onderdeel (onderwijs) bij zaken die georganiseerd worden. Denk aan het organiseren van een teametentje vanaf 16 uur, terwijl de kinderopvang om 18:00 pas sluit. Dit leidt uiteraard tot gedoe, want medewerkers, maar ook de leidinggevenden van dit onderdeel voelen zich totaal niet gezien of gehoord en hebben niet het gevoel dat ze erbij horen. In het bestuur was dezelfde tweedeling (tweekoppig bestuur) te zien en dit cascadeerde naar beneden de organisatie in.


Oorzaak

We ontdekken dat hier de geldstromen de oorzaak zijn van deze tweedeling, die zijn namelijk gescheiden vanuit overheidswege. Dat maakt dat beslissingen afhankelijk zijn van de geldstroom die het betreft. En als je daarover niet goed communiceert, heeft de medewerker daar uiteindelijk last van. Als de ene tak daarin niet is verbonden met de andere tak, kan het zijn dat door het ontbreken van de verbinding in onderwijs besluiten worden genomen waarin kinderopvang niet wordt gekend en andersom. En dat geeft dan een gevoel van er niet bij horen en ontpopt zich via die ene medewerker die met een rotgevoel rondloopt omdat die ergens niet van op de hoogte is of niet voor wordt uitgenodigd of vanuit zijn tak niet bij kan wonen door andere werktijden.


Oplossing

De bewustwording hiervan maakte dat de bestuurders en managers meer oog kregen voor wat zich niet gezien en erkend voelde. En daardoor kozen ze bewust voor een andere handelswijze. Lees hoe in de volgende blog!


Wil jij in jouw organisatie oog krijgen voor dat wat zich nog niet gezien en erkend voelt? Neem dan contact met ons op en ervaar de verhelderende blik van de Organisatie Ontrafelaars.

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page